Każdy, kto dba o swoje zdrowie wie, jak ważne jest odpowiednie nawodnienie i równowaga wodna i mineralna organizmu – jest to klucz do dobrego samopoczucia, wysokiego poziomu energii i utrzymania dobrego stanu zdrowia przez długi czas. Dorosły człowiek powinien wypijać od dwóch i pół do trzech litrów wody dziennie. W zależności od potrzeb organizmu na rynku dostępne są różne wody od nisko przez średnio aż do wysoko mineralizowanych. Możemy wybierać spośród gazowanych, niegazowanych, zwykłych czy też smakowych. Najzdrowsze są oczywiście wody niegazowane pochodzące z naturalnych źródeł. Taka zwykła woda może jednak szybko znudzić ze względu na jej potencjalnie nudny smak. Co zrobić żeby urozmaicić sobie picie wody? Nic prostszego. Wystarczy do szklanki wody wrzucić plasterek cytryny i zwykła woda zamienia się na pyszną lemoniadę.

Dodawanie cytryny do wody: czy warto?

Najczęściej dodawanym do wody owocem jest właśnie cytryna. Ten owoc zmienia smak wody, sprawia, że staje się ona delikatnie kwaśna, słodsza, po prostu ciekawsza. Jest to miła odmiana zwłaszcza dla dzieci, które często narzekają na nudny smak zwykłej wody. Jednak przed dodaniem cytryny do wody należy pamiętać o obraniu jej skórki. Bardzo dużo osób decydując się na wodę z cytryną wrzuca ją do niej ze skórką. Trzeba zwrócić uwagę na to, w jaki sposób cytryna wylądowała na naszym stole. Podczas transportu cytrusy, zarówno cytryny, pomarańcze jak i inne, traktowane są specjalnymi chemikaliami, które mają spowolnić ich psucie. Te toksyczne środki pozostają na skórce owoców przez bardzo długi czas. Nawet jeżeli dokładnie umyjemy cytryny przed pokrojeniem, lub polejemy je wrzątkiem, żeby wyparzyć potencjalnie szkodliwe substancje i tak nie zawsze do końca to działa.

Cytryna: czy i kiedy jest bezpieczna?

Mimo że ze skórki cytryny do wody przedostaje się bardzo mała ilość szkodliwych substancji to przy częstym piciu wody z cytryną ich ilość w organizmie może się gromadzić. Nieobrana cytryna może być szkodliwa zwłaszcza w przypadku małych dzieci, które mają mniejszą odporność i nie są przyzwyczajone do nawet małych ilości środków chemicznych. W przypadku osób uczulonych na cytrusy skórka cytryny może potęgować reakcję alergiczną. W niektórych przypadkach samo zetknięcie skóry alergika ze skórką cytryny może skończyć się wysypką. Taka reakcja alergiczna może być jeszcze spotęgowana zawartymi w skórce toksynami, co może być bardzo nieprzyjemne.