W dzisiejszych czasach czysta woda z pewnością należy do klasy dóbr luksusowych. W dobie wszechobecnych zanieczyszczeń niezwykle trudno dostać dobrą, porządnie zmineralizowaną oraz czystą wodę. W Polsce panuje ogromny deficyt dobrej jakościowo wody pitnej pochodzącej z wodociągów, czyli tzw. kranówki. Istnieje jednak miasto, w którym woda z kranu jest bardzo czysta i nadaje się do bezpośredniego spożycia. Tym miastem jest Łódź. Przyjrzyjmy się więc wodzie tam spożywanej i dowiedzmy się jak doszło do tego, że okrzyknięto ją mianem najczystszej wody w kraju.

Najczystsza woda w Polsce: skąd się bierze?

Skąd pochodzi woda, którą piją Łodzianie? Otóż, w 90% jest ona czerpana ze studni głębinowych, które są usytuowane w mieście bądź na jego obrzeżach. Studnie te mają głębokość od 100 do 900 metrów. Istnieje również ujęcie wody na rzece Pilica w Tomaszowie Mazowieckim, stamtąd jednak pochodzi tylko 10% wody płynącej do łódzkich kranów. Zanim jednak tam się znajdzie, musi ona przejść kilkuetapowy proces oczyszczania i filtracji.

Woda kranowa: o czystości, uzdatnianiu i wskaźnikach

Woda studzienna mimo swoich walorów smakowych i braku zanieczyszczeń, posiada jednak w swoim składzie żelazo, którego ilość przekracza normę, musi więc zostać skierowana do uzdatnienia. W procesie napowietrzania związki żelaza wytrącają się, a następnie są usuwane przy użyciu specjalnych filtrów. Ostatnim etapem oczyszczania jest dezynfekcja, która ma chronić wodę przed zepsuciem. W ten oto sposób uzdatniona, napowietrzona, zdezynfekowana, zaś przede wszystkim zdrowa i smaczna woda trafia do zbiorników czystej wody na Stokach i Chojnach. Stamtąd wodociągami transportowana jest bezpośrednio do kranów zadowolonych Łodzian. Jej jakość jest badana nie tylko w stacjach uzdatniania, zbiornikach wody czystej, ale także w kilkudziesięciu punktach w mieście. Wskaźnikami jej czystości są również małże i okonie, które reagują na każdą zmianę jakościową wody.

Skład mineralny łódzkiej kranówki bardzo często nie odbiega zawartością składników mineralnych od stopnia mineralizacji źródlanych wód butelkowanych. Zawiera ona np. 75,3 mg/l wapnia, 6,4mg/l magnezu, 7,35mg/l sodu. Nie jest ona wysoko zmineralizowana, ale biorąc pod uwagę, że to woda kranowa, to i tak należy pochwalić poziom zawartości minerałów. Jest to woda czysta i posiadająca walory prozdrowotne oraz jest całkowicie bezpieczna do spożywania prosto z kranu. Nie trzeba jej gotować, ponieważ nie zawiera w sobie bakterii.

Można więc z pełnym przekonaniem zachęcać każdego mieszkańca Łodzi, by bez strachu spożywał wodę prosto z kranu. Nie dość, że jest ona całkowicie bezpieczna, czysta i smaczna, to dodatkowo jeszcze tania.